La Maison des Druides

La Maison des Druides is gelegen in het hart van de Orne. Orne is het ideale landschap voor wandelaars en natuurliefhebbers, terwijl verder naar het zuiden, de vallei van de Orne rotswanden en pieken zijn populair bij bergbeklimmers. Orne is ook het hippische centrum van Normandië.

Orne is het meest zuidelijke departement van Frankrijk en heeft een bevolking van slechts 300.000. Orne wordt in het noorden begrensd door Calvados en Eure, in het oosten door Eure-et-Loir, in het zuiden door Mayenne en Sarthe, en in het westen door Manche. De hoofdstad is Alençon. Het departement Orne is genoemd naar de gelijknamige rivier.

Het departement Orne is nog grotendeels onontdekt door het toerisme. La Suisse Normande is wellicht de meest verborgen plek tussen de rivieren Noireau en Orne. Dit gebied is ideaal voor de wandelliefhebber en vormt een verrassend bergdecor met diep ingesneden valleien en bruuske hellingen, engten en wild water.
Er is zoveel te zien, te doen en te ontdekken in deze prachtige regio….. Teveel om op te noemen in deze site. Enkele opvallende, bekende, plekken:

Normandisch Zwitserland (Suisse Normande)

Een prachtig, ruig landschap dat doet denken aan de Alpen. Alleen de toppen van de Suisse Normande zijn nergens hoger dan 300 meter, niet echt bergachtig. Het landschap wordt gevormd door de meanderende rivier Orne en er is veel bos. De hellingen van de diepe, groene valleien zijn steil en de waterstromingen in de rivierkloven hebben prachtige en vaak verrassende landschappen in de rotsen uitgehouwen. Je zult er pittoreske dorpjes vinden en je kan er prachtige wandelingen maken.

Parc Naturel Regional du Perche

Dit is een natuurgebied met bos, weiland en glooiende heuvels. Om er alles over te ontdekken kan je een bezoek starten in het Maison du Parc dat gelegen is in Nocé. In mei bloeien de appelbomen, waar cider en calvados van wordt gestookt. In juni is het kersentijd en in september vind je bramen in overvloed langs de vele landweggetjes.

Parc Naturel Régional Normandie-Maine

Dit park is een heerlijk gebied voor iedere natuurliefhebber. In de omgeving vindt u verschillende kastelen, musea en historische stadjes, zoals Sillé-le-Guillaume en Beaumont-sur-Sarthe.

In het park vind je vele rijkdommen. Er zijn zeldzame diersoorten, en ook opmerkelijke landschappen zoals de heide met heidekruid, veen en kalkheuvels.

Het park begint in La Manche in Mortain en strekt zich verder uit richting Donfrontais en Bas–Maine.

Het grote verschil met het Regionaal Natuurpark van de Moerassen van de Cotentin en de Bessin is dat 25% van de oppervlakte bedekt is met woud en bos. Zoals het bos van Mortain dat zich uitstrekt op het domein van het Park Normandie-Maine.Enkele opmerkelijke sites binnen Parc Naturel Régional Normandie-Maine:

La Fosse Arthour
Dit is een kloof van 70 meter diep. Ze dankt haar bekendheid aan het woeste karakter en de schoonheid van de plaats. Het is een ideale plek om te gaan wandelen maar ook om er te klimmen. De site houdt eveneens verband met talrijke legendes. Zo ging er het verhaal dat de koning en zijn gemalin gescheiden moesten leven, elk in een grot aan elke kant van de rivier. Hij mocht haar enkel na zonsondergang opzoeken maar brak op een dag deze regel. Hij werd in de afgrond meegesleurd waarop zijn koningin hem wanhopig achterna sprong.

La cascade de Mortain
Le Grande cascade de Mortain is een van de weinige watervallen in de regio Normandië. Het water van de Cance stort zich 20 meter lager op de zandstenen rotsen. Men vindt er een dichte vegetatie. De kleinere waterval ligt in de schaduw te midden het groen en is een ideale wandelplek. Ze werd uitgegraven door de Cançon, een bijrivier van de Cance, en door het aanleggen van trappen kan men er gemakkelijk de kloof bewandelen. De frisse geur, het zachte geluid van stromend water, het zingen van de vogels en de prachtige omgeving maken van deze watervallen een niet te missen wandelplek in Normandië.

Bagnoles-de-l’Orne

Het kuuroord Bagnoles-de-l’Orne, genesteld in weelderig groen, in het hart van het woud van Andaines, staat bekend om zijn heilzame water. Het geniet van een bevoorrechte natuurlijke omgeving, bevorderlijk voor ontspanning en ontspanning. recreatieve sporten, zoals wandelen, paardrijden en mountainbiken, golfen of tennissen.

De Thermen, gespecialiseerd in de behandeling van reumatologie en flebologie, bieden naast medische behandelingen, welzijn en fitnessverblijven in het Cerny-gebied.

Maar Bagnoles-de-l’Orne heeft is ook de charme van de Belle Epoque en Art Deco-architectuur: casino’s, hotels en villa’s die aan beide kanten van het prachtige meer liggen verspreid, zijn zoveel getuigenissen. Torentjes, boogvensters, dakramen, balkons en andere architectonische details, brengen een onmiskenbaar stempel op het geheel.

Een andere bezienswaardigheid is het oude kasteel Goupil, de zetel van het stadhuis, en zijn park-arboretum rijk aan meer dan 150 soorten bomen!

Er is veel entertainment, entertainment en festiviteiten gedurende het hele jaar. Hoogtepunten van het resort zijn de zomervrijdag, een straatkunstenfestival op vrijdagavond in juli en augustus; Les Clés de Bagnoles, muziekfestival, zondagen in juli en augustus om 17.00 uur; de pyromelodische show op het meer op 15 augustus; het gastronomische herfstfestival Gourmand in september.

Saint-Generi-le-Gerei

Het kunstenaarsdorp ligt aan de kronkelende rivier de Sarthe. Het ligt genesteld in het hart van de Alpes Mancelles, in het Regionaal Natuurpark Normandië-Maine, en behoort tot de mooiste dorpjes in Frankrijk. Het romantische dorp inspireerde vele beroemde schilders, zoals Corot, Courbet en Harpignies. De pittoreske brug over de beek, de mooie stenen huizen, de romaanse kerk en de gotische kapel van Petit Saint-Céneri zijn allemaal te bezichtigen.

De kerk van het dorp bevat prachtige oude fresco’s, daterend uit de 12e en 14e eeuw.

Vanaf het bed van de kerk is een prachtig uitzicht op de groene randen van de Sarthe te zien.

Recepten

De keuken van Normandië is wereldberoemd. De recepten zijn vaak erg eenvoudig en maken dit eten tot een feest. De streek staat vooral bekend om zijn vis, zeevruchten, melk, kaas (of liever: kazen!), cider, calvados etc. Gerechten waar de naam ‘Normande’ (Normandisch) in voorkomt, zijn stevige schotels waar er niet op een scheut room of een klomp al dan niet gezouten boter wordt gekeken. Op deze pagina verschijnen Normandische recepten die we zelf hebben gemaakt, en welke we serveren aan de gasten (table d’hote). Let wel: dit zijn vegetarische gerechten, of met vis!

8 februari 2019:

Camembert in de oven

Gisteravond hebben we dit heerlijke recept gemaakt. Erg simpel, en superlekker!

Koop Camembert AOC in een houten doosje en verwijder de verpakking. Plaats hem terug in het doosje. Maak een paar inkervingen en vul deze op met enkele takjes rozemarijn en een scheutje Calvados. Plaats het gedurende acht minuten in een warme oven (200 graden). Dien het op met gebakken aardappelen of stokbrood, een groen slaatje en een glas droge cider. Je kan het eten als een soort kaasfondue.

Carrouges

Het dorp Carrouges ligt in de Orne, in het hart van het Regionaal Natuurpark Normandië-Maine.

Carrouges kende zijn faam aan het einde van de 15e eeuw, met de bouw van de kerk door Jean de Blosset.

Naast de natuurlijke omgeving om te wandelen en andere buitenactiviteiten, staat het dorp Carrouges bekend om zijn kasteel dat in de veertiende eeuw werd gesticht door Jean de Carrouges.

Domfront

Gelegen op een heuvel, boven de vallei van Varenne, heeft de middeleeuwse stad Domfront, gesticht in de elfde eeuw, vele getuigenissen van zijn rijke verleden bewaard. De charmante pleintjes en smalle straatjes zijn perfect om te wandelen, de romaanse donjon uit de 12e eeuw, een overblijfsel van het oude feodale kasteel, de torens van de wallen, de pittoreske vakwerkhuizen, de particuliere herenhuizen of de binnenplaatsen zullen de wandelaars betoveren. Aan deze ontdekkingen is een prachtig uitzicht op het omliggende bocage-landschap toegevoegd vanaf het Panorama-plein en de kasteeltuin.

Onder de stad, aan de oevers van de Varenne, staat de kerk Notre-Dame-sur-l’Eau uit de 11e en 12e eeuw, een prachtig voorbeeld van Normandische romaanse kunst.

Met het label “Site Remarquable du Goût”, nodigt de “bocage domfrontais” u uit zijn specialiteiten te ontdekken, zoals perenwijn en calvados, twee alcoholische dranken gemaakt van peren en appels uit de regio.

Alençon

Als voormalige stad van de hertogen van Normandië en hoofdstad van de Orne, biedt de stad Alençon, sinds de 17e eeuw bekend omwille van haar kantwerk, een rijk bouwkundig en cultureel erfgoed.

Het oude Alençon, inspiratiebron voor de beroemde romanschrijver Balzac, is bezaaid met huizen met houten gevels en herenhuizen met gietijzeren balkons en nodigt waarlijk uit om ontdekt te worden. Onder de niet te missen bezienswaardigheden vind u de Notre-Damekerk met haar prachtig portaal uit de 16e eeuw in flamboyante gotiek; het huis van Ozé, voormalig verblijf van de hertog van Alençon, met een boomgaard met oude soorten; het kasteel van de hertogen met zijn toren met mezekouwen (mezenkooien); het geboortehuis van Sainte Thérèse de Lisieux met haar kapel …

Een andere trekpleister van de stad, het Museum voor Schone Kunsten en Kantwerk, is ondergebracht in een oud Jezuïetencollege en herbergt weelderige collecties kantwerk en schilderijen.

Elke donderdag- en zaterdagochtend vindt er op de Place de la Magdeleine, aan de voet van de Notre-Damekerk, een markt vol kleuren en geuren plaats.

Bron: http://www.france-voyage.com

Le château de Sassy

Dit imposante 18e-eeuwse kasteel, gebouwd in steen en baksteen, kijkt uit over de prachtige tuin met drie terrassen.

Het kasteel is nog steeds bewoond en herbergt de bibliotheek van Bondskanselier Pasquier, èèn van de grootste particuliere bibliotheken in Frankrijk.

Naast mooie meubels, kan je ook verschillende wandtapijten en in de kapel een altaarstuk van de vijftiende eeuw bekijken.

Bron: http://www.ornetourisme.com

Le château de Carrouges

Het kasteel Carrouges is gebouwd tussen de 14e en de 17e eeuw. Het ligt aan de rand van Maine in Normandië, in het hart van het Regionaal Natuurpark Normandië-Maine. Het heeft een elegant poortgebouw uit de Renaissance.

Het prachtige kasteel, dat is opgetrokken uit baksteen, graniet en leisteen, wordt omringd door grachten. Het biedt luxueuze appartementen met een renaissance- en klassieke inrichting. Je kan er de Louis XI-kamer, precies waar de koning in 1473 verbleef, bezichtigen alsook de eetkamer en de monumentale open haard, de portretten en de schilderijen die de voormalige eigenaars van het kasteel, de keuken en de verzameling koperen potten, of de prachtige trap van eer.

Rondom het kasteel ligt een prachtig park van tien hectare, met tuinen, bosjes en een boomgaard en prachtige smeedijzeren poorten (17e eeuw).

Er zijn meerdere evenementen gedurende het hele jaar, waaronder: bezoeken met kaarslicht op vrijdagavonden in het zomerseizoen, concerten, tentoonstellingen, amusement voor kinderen etc.

Mont Saint Michel

Ongetwijfeld het meest markante stukje Normandie. Iets verder weg van La Maison des Druides (1,5 uur rijden), maar zeker een trip waard!

De abdij van Mont-Saint-Michel met zijn indrukwekkende klooster ligt op een eilandje voor de kust van Normandië. De abdij tot de mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk! De abdij ligt op een eiland voor de kust van Normandië en is vanaf het vasteland goed bereikbaar. Er zijn extreem grote getijdenverschillen in de baai. Vanaf de abdij heb je een geweldig uitzicht over de baai! Er is veel te zien, zoals het benedictijnerklooster, een prachtige kloostergang uit de 13e eeuw, de ridderzaal, de refter en het wonder. Het is bijzonder om de abdij in de avond te bezoeken, er hangt dan een verstilde sfeer. In de zomermaanden geniet je van concerten en culturele evenementen die hier worden georganiseerd.

D’day stranden

Bij Normandië denken velen aan de Tweede Wereldoorlog. Op de stranden van Normandië begon de bevrijding van Europa met de dag die bekend staat als D-Day. Op de historische ochtend van 6 juni 1944 zijn drie miljoen geallieerde soldaten Het Kanaal overgestoken om Europa te bevrijden en een einde aan de oorlog te maken.

Je kan nog meerdere overblijfselen van deze dagen zien langs de kust. Denk hierbij aan de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats in Colleville-sur-Mer. Daar liggen 10.000 soldaten begraven die gesneuveld zijn in de oorlog. Op de stranden vind je nog de betonnen “caissons” in zee en bunkers en tanks. Je kan ook naar het oorlogsmuseum Arromanches.

Met de auto kun je een bezoek brengen aan de vijf landingsstranden in Normandië. Via een mooie route langs de kust kun je in eigen tempo de stranden en plekken bezoeken.