Als voormalige stad van de hertogen van Normandië en hoofdstad van de Orne, biedt de stad Alençon, sinds de 17e eeuw bekend omwille van haar kantwerk, een rijk bouwkundig en cultureel erfgoed.

Het oude Alençon, inspiratiebron voor de beroemde romanschrijver Balzac, is bezaaid met huizen met houten gevels en herenhuizen met gietijzeren balkons en nodigt waarlijk uit om ontdekt te worden. Onder de niet te missen bezienswaardigheden vind u de Notre-Damekerk met haar prachtig portaal uit de 16e eeuw in flamboyante gotiek; het huis van Ozé, voormalig verblijf van de hertog van Alençon, met een boomgaard met oude soorten; het kasteel van de hertogen met zijn toren met mezekouwen (mezenkooien); het geboortehuis van Sainte Thérèse de Lisieux met haar kapel …

Een andere trekpleister van de stad, het Museum voor Schone Kunsten en Kantwerk, is ondergebracht in een oud Jezuïetencollege en herbergt weelderige collecties kantwerk en schilderijen.

Elke donderdag- en zaterdagochtend vindt er op de Place de la Magdeleine, aan de voet van de Notre-Damekerk, een markt vol kleuren en geuren plaats.

Bron: http://www.france-voyage.com

Alençon